Sida 1 av 1

Gainoptimera enligt Hans Nicklassons instruktioner?

Postat: fre 03 feb 2012, 21:39
av Anton Kjörck Lindén
Hej!

Jag försöker gainoptimera enligt Hans Nicklassons instruktioner i boken. Han får fram att mixerns maximala utnivå innan distorsion är +24dBu. Efter mixern kopplar han in en EQ vars maximala input är +14dBu. Därför dämpar han ingången till EQ:n med 10dB. Menar vi per automatik alltid dBu på utrustning när det graderas med dB? Detta är väl ändå två separata skalor?

/Anton

Re: Gainoptimera enligt Hans Nicklassons instruktioner?

Postat: fre 03 feb 2012, 22:55
av Jacob Henriksen
Bra att någon tar upp det här! Jag har läst och lärt mig mycket från Hans bok. Men står och kliar mig i huvet lite när det gäller gainoptimering. Hur gör ni andra? ska slutstegen vara på max eller inte osv.?

/Jacob

Re: Gainoptimera enligt Hans Nicklassons instruktioner?

Postat: ons 17 apr 2013, 00:16
av Jacob Henriksen
Bumpar ett en halvgammal tråd för att eventuellt få lite klarhet i frågan :)

Re: Gainoptimera enligt Hans Nicklassons instruktioner?

Postat: ons 17 apr 2013, 08:18
av Mikael Thieme
Anton Kjörck Lindén skrev:Han får fram att mixerns maximala utnivå innan distorsion är +24dBu. Efter mixern kopplar han in en EQ vars maximala input är +14dBu. Därför dämpar han ingången till EQ:n med 10dB. Menar vi per automatik alltid dBu på utrustning när det graderas med dB? Detta är väl ändå två separata skalor?
Signalnivåerna som redovisas i dBu är absolutvärden, dBu relaterar som bekant till referensspänningen 0,775 V. Men dämpningen som bara anges i dB tar ingen hänsyn till absolutnivåerna utan är en relativ nivåförändring; -10 dB är lika stor dämpning oavsett var vi börjar. I många sammanhang där vi vill förstärka eller dämpa en signal eller delar av den, är den relativa förändringen mer intressant än absolutvärdet.

När tillverkare anger specifikationer på utrustning så är det oftast - men långt ifrån alltid - dBu som åsyftas, åtminstone för "professionell" utrustning.