Sida 1 av 1

Rökt fisk

Postat: tis 17 feb 2009, 18:48
av Patrik Nystrand
Jag håller på och ljussätter en fars och behöver på något sätt simulera
rykande bränd fisk i en stekpanna . Har någon en ide hur man fixar detta ?
Helst utan att behöva använda alltför avancerad pyro som måste lagerhållas enl. alla lagar och regler .

Postat: tis 17 feb 2009, 19:12
av Danne Persson
Ring Primetime.
http://www.primetime.se/
Dom har något som heter Rökpapper.
som man tänder på och då ryker det.
Tror att du kan tända det med el tändare.
Perfekt i en stekpanna.
Har gjort det med en tjej på en revy som skulle vara "Ut bränd"
Hon hade papperet innanför tröjan. Det funkade perfekt.

Postat: tis 17 feb 2009, 20:34
av Leif Baltazars
Salmiak kan man använda i en stekpanna. Räcker med värme på halveffekt (om man nu har en elplatta). Åtgång en tesked till en matsked.

Postat: tis 17 feb 2009, 23:01
av Danne Persson
Leif Baltazars skrev:Salmiak kan man använda i en stekpanna. Räcker med värme på halveffekt (om man nu har en elplatta). Åtgång en tesked till en matsked.
Inte så nyttigt att inandas dock.

Postat: tis 17 feb 2009, 23:17
av Niklas Elste
jag tror jag har läst nått om salmiak här på forumet

kolla med dom gamla discorävarna

Postat: ons 18 feb 2009, 09:46
av Mattias Eriksson
Leif Baltazars skrev:Salmiak kan man använda i en stekpanna. Räcker med värme på halveffekt (om man nu har en elplatta). Åtgång en tesked till en matsked.
Niklas Elste skrev:jag tror jag har läst nått om salmiak här på forumet

kolla med dom gamla discorävarna
Du menar typ Budda aka. Leif Baltazars? :)

Postat: ons 18 feb 2009, 09:55
av Tony Rosendahl
Danne Persson skrev:Ring Primetime.
http://www.primetime.se/
Dom har något som heter Rökpapper.
som man tänder på och då ryker det.
Tror att du kan tända det med el tändare.
Perfekt i en stekpanna.
Har gjort det med en tjej på en revy som skulle vara "Ut bränd"
Hon hade papperet innanför tröjan. Det funkade perfekt.
Även PYRO - Smålands Krutbruk säljer (tillverkar?) detta.
http://www.pyrosmalandskrutbruk.se/se/s ... ter/?id=39

Postat: ons 18 feb 2009, 10:54
av Leif Baltazars
Typ 8)

Postat: ons 18 feb 2009, 13:16
av Peter Hallin
Leif Baltazars skrev:Salmiak kan man använda i en stekpanna. Räcker med värme på halveffekt (om man nu har en elplatta). Åtgång en tesked till en matsked.
Stor varning!
I oförstånd har det tidigare används salmiak som rökalstrare.
Bildas skadliga ämnen (saltsyra bl.a. tror jag). Detta fick t.ex. järn att oxidera. Vågar inte tänka på vad det kan göra med en människolunga!

Postat: ons 18 feb 2009, 14:47
av Leif Baltazars
Peter Hallin: Har för mig att du jobbar på TT? Känner inte ni till alla gamla teaterknep? Själv lärde jag mig detta av en gammal ljussättare. Hittade detta info genom att googla lite...

11: Salmiakrök

Salmiak är ett salt av ammoniak och klorväte, och formeln är NH4Cl.
Salmiak är verksamt som rökalstrare när den är mycket finfördelad, och
detta tillstånd hos salmiak kan man uppnå på många sätt. Salmiakens rök är
vit, och helt oskadlig att inandas och att få i ögonen, på grund av att den
är extremt lättlöslig i kroppsvätskorna (man ska dock ej gå till överdrift
med detta faktum, du kan dö av en överdos vatten också...).

Metod a: Placera en skål konc ammoniak brevid en skål konc saltsyra, så att
dess ångor möts. Då bildas salmiak, och det hela ryker kraftigt.
Man kan i och för sig få ångor av dessa båda ämnen att mötas på
mycket effektivare sätt, exempelvis genom att bubbla luft genom
dess vattenlösningar, och sedan sammanföra de avgivna ångorna.
Blanda inte ammoniaken med saltsyran. Då löser sig salmiaken
direkt i vätskan och avges inte som rök.

Experiment a: Ställ ett fat med NH3 och ett fat med HCl i ett trångt,
dragigt utrymme (som kanske ett ventilationssystem). Det
genereras nu en stor mängd kraftig, oskadlig rök. Kul!

Metod b: Om man hettar upp redan befintlig salmiak, delar ämnet upp sig i
klorväte och ammoniak igen. När dessa ångor kyls av, återbildas
salmiaken genast, men nu som ett mycket fint pulver (rök).

Experiment b: Blanda grovt salmiakpulver med en salpeter-socker-blandning
och tänd sedan denna. Det blir en dubbelt så effektiv
rökalstrare som om du skulle använda ämnena ensamma.

Postat: ons 18 feb 2009, 15:44
av Jonas Larsson
Tror vi ska stanna här, innan folk börjar att blanda sina egna blandningar med ammoniak och saltsyra, som inte direkt är ofarliga att handskas med!

Hoppas du har fått svar på din fråga Patrik!