Sida 1 av 1

Kul event med ljud i tåg

InläggPostat: sön 14 aug 2016, 00:52
av Michael Christiansen
Tuut-tuut!

För 8 året på raken körde vi soundsystem i en Köpenhamskt Metro (tunnelbane tåg)

Eventet heter Trans Metro Express och här är lite inspiration till dem som vill försöka sig på samma koncept i Sverige - skitkul, högt och rent ljudtryck.

8 x Funktion-One F81, 2 Funktion-One F-88, allt med XTA och MC2 steg, 2 d&b VG subs med D-80, 2 Genelec 8030 och 5040 sub, mixer var Funktion-One/Formula sound FF-6000. Vi körde 12 blybatterin med 24V UPS/inverter, eftersom det inte finns 230V i Metro'n.

Digga, dela och gilla gärna på https://www.facebook.com/Teaterlys/

Trevlig helg och pm:a gärna om du har frågor eller funderingar, vi har ändå kört tåg i 8 år och lärt oss en massa om säkerhet och what-not-to-do... :0)

Mvh

Micke och Teaterlys

Re: Kul event med ljud i tåg

InläggPostat: sön 14 aug 2016, 12:38
av Johan Tofftén
Försökte göra något liknande i Stockholm för flera år sedan.
Men SL ( Stockholms Lokaltrafik) sa nej av följande anledningar.

Inga blybatterier i vagnarna.
Inga högtalare/elektronik som inte är godkända av vagntillverkare får användas.
Ingen utrustning får skymma befintliga skyltar.
Får inte blockera några gångar eller dörrar.

Eller också är det bara så att dom inte vill.

Re: Kul event med ljud i tåg

InläggPostat: ons 17 aug 2016, 20:10
av Marcus Sandberg
Jag pysslar lite med tåg och jag tänkte att det borde det gå att lösa med 400V 3-fas med tanke på att kompressor, ventilation, kylfläktar mm drivs av 3-fas 400V. Nu vet jag inte exakt hur den typen av fordon håller sig på de punkterna men övriga järnvägs typer har det.

Re: Kul event med ljud i tåg

InläggPostat: tor 18 aug 2016, 13:26
av Thomas Nilsson
Hej.
Jag har gjort ett liknande arrangemang för kanske 15 år sedan i Tunnelbanan i Stockholm (i de gröna gamla vagnarna). 220 V ström fanns i vagnarna så de var inga problem, däremot var vårat problem när folk började hoppa. Vi fick vagnarna i gungning och risk fanns att de skulle spåra ur. Så efter 2 lyckade fester, (ca 1 års mellanrum mellan festerna) blev det nej.
För en tid sedan så gick det en discovagn på en del tåg till Norrland eller om de var på konferenser (sj körde tåg där vagnarna var inredda för konferens).. De byttes sedan ut mot Biovagn, antagligen av samma anledning.

/Thomas

Re: Kul event med ljud i tåg

InläggPostat: tor 18 aug 2016, 21:34
av Michael Christiansen
Yo!

Metrotåget går på någon obskyr spänning, så det finns ej 220V i tåget. T.om städpersonal drar in särskild ström på yarden under nattetid. Så batteri, it is. Nästa år kör vi järn-Lithium, skulle då bli hel-galet mycket kräm!

Kolla på filmen

https://www.facebook.com/Teaterlys/vide ... =1&theater

Den ger ett litet hum om hur det hoppade i tåget, dock var det värst när tåget gick i hög fart i kurvorna - den ultimata IKEA låda-stress-testen :)

Roligt var det i alla fall :0)

Mvh Teaterlys-Micke