Sida 1 av 1

Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tis 29 mar 2011, 12:12
av Thomas Tholén
Vad händer egentligen med signalen om man splittar den i två (mha lämplig kabel/adapter)? Om man har en tappning till monitor och skulle vilja splitta den till att driva två system till exempel? Får man samma signalstyrka i båda, hälften i varje, eller nåt annat intressant? Min intuition säger mig att det borde bli samma spänning i båda ändarna (som om det hade varit bara en), så det borde gå bra, men jag är inte säker. Med högtalare behöver man ju räkna på impedans, men jag föreställer mig att apparater som vill ha in en linesignal borde ha likvärdiga impedanser så att det inte spelar någon roll?

Och vad händer om man iställer sammanför två signaler till en ingång? Summasignalen går in som om man skickat dem båda genom en mixer med förstärkning 1? Är det olämpligt av någon anledning om man håller koll på att de inte kommer störa varandra, till exempel om man vet att det är ljudkällor som inte kommer låta samtidigt?

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tis 29 mar 2011, 13:33
av Daniel G Johansson
Hej!

Googla på "Mic Splitters Jim Brown". Den rapporten täcker in det mesta om att splitta signal. Kontentan är att det går bra om man använder saker med vettiga impedanser. Saker att tänka på är att inte skicka phantom power från mer än ett av mixerborden om du använder 2 mixerbord.

Att summera signal med en Y kabel går bra...ibland. 2 likadana mickar kan summeras till en kanal. Att summera left och right från en utgång kan ställa till det genom att du kan ha sönder utgångarna på ljudkällan. Detta kan lösas med en summeringsbox alt några motstånd.

Y-kablar är väldigt smidiga men man ska tänka efter först när man använder dem. En kund försökte summera ihop utgångarna på ett slutsteg till en bas. Det slutade inte bra alls!

mvh,
Daniel

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tis 29 mar 2011, 14:15
av Gustav Hedelund
http://www.rane.com/note109.html" onclick="window.open(this.href);return false; -bra artikel i ämnet, med scheman och information om varför en Y-splitt absolut inte skall användas till att summera signaler.

En vanlig Y-splitt går bra att använda om du skall skicka en signal åt två håll, till exempel från en mikrofon till FOH + MON, eller från en utgång till två stegingångar. Självklart är det bäst att köra en trafo-split mellan FOH och MON, men har du ett bra upplägg på strömmatning och jordning är en Y-kabel i stort problemfri. Viktigt i detta fallet är att ENDAST mata fantom från ETT bord.

Splittar du micsignal kan du tappa lite i gain, men den höga impedansen hos moderna professionella preamps klarar utan problem att driva på, och att kompensera några få dB i gain är inga bekymmer.

Finns mycket mer att fördjupa sig i om man vill, men detta (och läs rane-dokumentet) är i stort sett det man praktiskt behöver ha koll på.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tis 29 mar 2011, 14:32
av Måns Nilsson

Kod: Markera allt

/* detta är som en Like-knapp */
++;

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tor 31 mar 2011, 09:53
av Thomas Tholén
Okej. Tack för alla svar. Ge fan i att summera med y-kabel (om man inte bygger en liten box med resistorer enligt rane.com ovan). Dela upp signalen verkar gå bra för det mesta, och kan i vilket fall inte ha sönder något.

De eventuella applikationer jag har i huvudet är följande:
- Uppdelning av skvallersignal till två olika system som består av sunkiga datorhögtalare i logerna. Bör inte vara något problem, då ljudkvalitet inte är en issue.
- Uppdelning av monitorsignal till två olika system bestående av aktiva monitorhögtalare. Lite viktigare med ljudkvalitet, men borde fungera.
- Splitta av T-slinga-signalen från main-ut. Här splittar jag från main, vilket förstås ska bära den viktigaste ljudkvaliteten. Hoppas det inte förstör något.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tor 31 mar 2011, 16:06
av Jakob Carlsson
Skvallersignalen är ju absolut inga problem med din lösning. Monitorerna: går dom inte att länka efter varandra istället?
Utljudet: använd trafosplit, är för stor skillnad mellan de båda sakerna du ska skicka ljudet till för att det i mina ögon ska gå bra att köra en "vanlig" y-split, kan bli problem och det är ju utljudet.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tor 31 mar 2011, 16:49
av Jonas Jansson
Öhm, inte för att vara elak eller något... men har han verkligen fått den infon han ville?
Han ville väl troligtvis veta vad som händer med SIGNALEN när man splittar den.
Tycker svaren lutar åt vilka prylar å så... exakt vad som händer med signalen.
Ifall "utimpedansen" ändras så det blir fel i signal styrka eller så tänkte jag på när jag såg frågan.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: tor 31 mar 2011, 19:12
av Gustav Hedelund
Rent drivmässigt har man en faktor på 6-10:1 med moderna prylar innan det börjar bråka, så splitta på. :) Men håll koll på jordning. Vad som händer är att stegen ser alla samma spänning, men med överdrivet splittande kan man tappa amplitud (ström-limitering) och få klippta toppar (distortion) hos signalen, säkert beroende av frekvens då lägre frekvenser kräver mer energi. Det på grund utav att tex mixerbordet inte orkar driva den kombinerade lasten vid en viss gräns.
Link-utgångar från steg är många gånger buffrade och är ett bättre sätt att ta signalen vidare om man behöver hänga på mycket.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: fre 01 apr 2011, 16:20
av Thomas Tholén
Det finns ingen vidarelänkning på vare sig monitorerna eller FOH-systemet vi använder tyvärr. T-slingan har jag nog läst på ett annat sätt som inte använder split från main. Monitorerna behöver nog fortfarande splittas.

Re: Dumma frågor 1: Vad händer vid en split?

Postat: lör 02 apr 2011, 00:07
av Måns Nilsson
Jag tycker väl att det inte borde vara några problem att Y'a i de redovisade exemplen.
Möjliga problem uppstår när man inte har balanserade ingångar överallt; om man tar ner ena benet i chassi så tappar man ju symmetri för hela ledningssystemet om man inte har isolering eller buffring. Där argumenterar jag absolut för allra minst trafos.

I broadcastvärlden använde (så länge vi hade analoga signalvägar) man ju mycket fördelningsförstärkare för att garantera signalintegritet; när jag började med broadcast -96 så var det bland det första jag gjorde att kalibrera fördelningsförstärkare en masse. Det är en praktisk liten mojäng och något jag inte skulle sakna i lite rörigare uppkopplingar än "stereo ut på bordet till EQ och sen delningsfiltret".

Jag håller på att klura på att bygga en med http://www.catron.se/pse/pse.htm pluggkompatibel fördelningsförstärkare för kortram. Kortramar är ju typiskt studioprylar men med lite adapterande så borde man kunna använda dem portabelt också. Om intresse finns kan jag kanske bygga. Isåfall blir det med såna där fina all-in-one balanseringsdrivkretsar, och på batchpcb-kretskort.